سنگ نوردی یا صخره نوردی طبیعی و داخل سالن

24 خرداد/1397
خلاصه

همیشه به طور مستقیم و با فاصله ی مناسب از سنگ بایستید و سنگینی وزنتان بیشتر روی پاها باشد تا روی دستان برای حرکت های مختلف وقت زیادی تلف نکنید و مطمئن شوید که از عهده ی حرکت بر می ایید یا نه، سپس تلاش کنید به هنگام بالاروی، محل گیره ها را به خاطر بسپارید تا در برگشت بتوانید از ان ها استفاده کنید. و نیز در پایان هر شیب با دقت بیشتری کار را انجام دهید تا سریع و درست به اتمام برسد.

سنگ نوردی یا صخره نوردی نوعی فعالیت است که فرد با استفاده از طناب و ابزار فنی مخصوص به بالا و پایین رفتن یا حرکت افقی بر روی صخره های طبیعی یا دیواره های سالنی می پردازند .

ممکن است بعد از مدتی کوهنوردی و در پی علاقه ی شخصی میل به سنگ نوردی در کوهنورد ایجاد شود. دیدن صخره ها، تمایل شدید به انجام صعود از دیواره های کوتاه و بلند از جمله مسائلی است که هیچ گاه ذهن کوهنورد را رها نمی کند.

برای انجام این امر، اموزش صحیح توسط یک مربی با تجربه و حاذق در زمینه ی سنگ نوردی ضروری است. سنگ نوردی یکی از ازاد ترین ورزش ها است و در این راه تلاش و پشتکار خود فرد اهمیت بسیار زیادی دارد. این واقعیت که اتفاقات ناگواری انتظار کوهنوردان و سنگ نوردان را می کشد در نگاه اول ترسناک است اما همین امر کوهنوردان را ملزم به یادگیری و اندوختن تجربه در این رشته می کند. همچنین امادگی بدنی و تکنیکی افراد از مهم ترین موضوعات این ورزش است.

دو عامل مهم در سنگ نوردی وجود دارد که به کمک این دو عامل می توان با حداکثر صرفه جویی در تلاش به حرکت در امد. این دو عامل، حفظ تعادل و چابکی هستند.

اکثر صخره نوردان حرفه ای دارای قدرت بدنی بسیار بالایی هستند همچنین این قدرت را دارند که به سرعت انرژی و نیروی تحلیل رفته ی خود را باز گردانند.

انجام برخی از تمارین ورزشی، صعود از موانع ساختگی، استفاده از سیمیلاتور تمرینی انگشتان یا تقویت کننده های لاستیکی می تواند بسیار مفید واقع شود.

اصول سنگ نوردی:
از انجا که سنگ نوردی بسیار کند صورت می گیرد، در روزهای سرد به همراه داشتن لباس گرم، کلاه کاسکت ایمنی برای کمک به حفاظت از سر در مقابل ریزش سنگ، کفش سنگ نوردی و یا کفش های مناسب از ملزومات سنگ نوردی به شمار می اید.

هر یک از اموزندگان زیر نظر مربی باید یک حلقه طناب هفت متری حمایت و سه تا کارابین و صندلی فرود داشته باشند.به یاد داشته باشید که به تنهایی نباید صعود کنید و حداقل دو نفر بسیار مناسب است. برای صعودهای اولیه بهتر است از صخره های کوتاه و نقاط صعود اسان تر (نقاطی که شیب چندانی ندارند) شروع کنید.

در صعود های سنگ نوردی دو اصل اساسی وجود دارد:
۱: برنامه ریزی حرکت از قبل
۲: ذخیره ی انرژی
همیشه به طور مستقیم و با فاصله ی مناسب از سنگ بایستید و سنگینی وزنتان بیشتر روی پاها باشد تا روی دستان برای حرکت های مختلف وقت زیادی تلف نکنید و مطمئن شوید که از عهده ی حرکت بر می ایید یا نه، سپس تلاش کنید به هنگام بالاروی، محل گیره ها را به خاطر بسپارید تا در برگشت بتوانید از ان ها استفاده کنید. و نیز در پایان هر شیب با دقت بیشتری کار را انجام دهید تا سریع و درست به اتمام برسد.

تکنیک های سنگ نوردی
هنر حرکت بر روی سنگ بر دو اصل مهم استوار است: اول برنامه ریزی قبل از حرکت و دوم ذخیره ی انرژی.

۱: باید از سنگ فاصله ی مناسب داشته باشیم. نواموران معمولا از فاصله نزدیک به صخره می چسبند.

۲: تعادل و اهنگ حرکت بسیار مهم است. در بیشتر موارد می توانید از دست های خود برای ایجاد تعادل استفاده کنید و از یک گیره به گیره ی بعدی به شیوه ای متعادل و هماهنگ به جلو بروید.

۳: دست ها حتی المقدور باید پایین تر از شانه ها باشدتا از کاهش جریان خون به بازو ها و دست ها جلوگیری شود.

۴:تا جایی که ممکن است از گیره های در دسترس استفاده کنید ولی استفاده از ان ها ضروری نیست.

۵:اگر پاهای شما شروع به لرزیدن کردند وضعیت خود را اصلاح کنید. بغل یا پاشنه ی پا را برای چند لحظه روی گیره ها قرار دهید.

سنگ نوردی داخل سالن
در عرصه بین الملل
در اوایل دهه ی ۱۹۷۰ برای نخستین بار درکشور انگلیس به دلیل کم بودن مناطق سنگ نوردی، امکاناتی به صورت مصنوعی راه اندازی شد و ارتقاء پیا کرد. یک دیواره باید تمام زمینه های لازم برای تمرین سنگ نوردی را دارا باشد. دیواره های اموزشی ابتدایی از امکانات پیچیده و خاصی برخوردار نیستند و برای استفاده ی عموم است.

اما برج های صعود به منظور استفاده ی سنگ نوردان پیشرفته در نظر گرفته شده است. این دیواره ها نیاز به یک مکان سرپوشیده و مدیریت مربی اموزشی دارند.این برج ها به گونه ای طراحی شده اند که گیرنده هایشان قابلیت جابه جایی داشته باشد و امکان تعیین مسیر دلخواه موجود باشد.

در سال های دور سنگ نوردی در فضای باز انجام می شد اما رفته رفته برگزاری این مسابقات، به داخل سالن کشیده شد. این اتفاق به خاطر قرار نگرفتن سنگ نوردان در شرایط جوی بد و اب و هوای نا مساعد، افتاد.

مسابقات سنگ نوردی داخل سالن همه ساله در کشورهای امریکایی، اروپایی و نیز ایران بگزار می شود و رقابت کنندگان را به چالش می کشد. همچنین تماشاچیانی که از قشرهای مختلف و مناطق گوناگون برای تماشای این مسابقات می ایند ترغیب به انجام این حرکات و یادگیری سنگ نوردی می شوند. و همین امر سبب گسترش سنگ نوردی در جهان می شود.

در ایران
در ایران سنگ نوردی داخل سالن مورد توجه جوانان و نوجوانان قرار دارد به گونه ای که بیشتر شرکت کنندگان در این رده ی سنی قرار می گیرند.

همچنین بانوان سنگ نورد ایرانی در طول این سال های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته اند و در رقابت های سنگ نوردی جهان دارای جایگاه ویژه ای هستند.

رشته ی دیگری به نام سرعت وجود دارد که در ان فرد مسیر سرعت استاندارد تعیین شده توسط فدراسیون جهانی صعودهای ورزشی را روی دیواره ی ۱۵ متری با حمایت از بالا به سرعت صعود می کند. رکورد جهانی این رشته در قسمت مردان در حال حاضر در اختیار رضا علی پور شنازندی فرد سنگنورد ایرانی، اهل قزوین با ثبت زمان ۵ ثانیه و ۴۸ صدم ثانیه می باشد.

سرطناب عمده ترین رشته ی سنگ نوردی سالنی است. در این رشته فرد مسیری روی دیواره بلند را صعود می کند و در حین صعود طناب متصل به هارنس را یک به یک در حمایت های میانی می اندازند. امتیاز فرد با تعداد گیره هایی که گرفته است مشخص می شود.

 فیس بوک  توییتر  پینترست  لینکدین  تلگرام

نظرات

(فیلد مورد نیاز)
(فیلد مورد نیاز)